CE BEM, CE MINCAM ● Solventul folosit este facut din petrol
Intr-o sticluta atit de mica au incaput atit de multe substante chimice incit ne face sa credem ca nu avem de-a face cu un produs alimentar. Oricum, acesta nu este indicat nici unei persoane.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Solventul folosit este făcut din petrol
Într-o sticluţă atît de mică au încăput atît de multe substanţe chimice încît ne face să credem că nu avem de-a face cu un produs alimentar. Oricum, acesta nu este indicat nici unei persoane.
Esenţa de vanilie Orlando’s nu are nimic de-a face cu un produs natural, fiind realizată exclusiv din substanţe chimice. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: aromă identic naturală, solvent propilenglicol E 1520, apă, antioxidant: BHA (butilhidroxianisol) E 320, colorant natural.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie astfel produsul analizat: "Aromă artificială, care imită vanilia". Unul dintre ingredientele principale este solventul propilenglicol (E 1520) cu gust dulce, care este folosit şi ca antigel. Acesta se obţine din petrol şi pînă în 2001 a fost interzis în Uniunea Europeană. Nu este de mirare, din moment ce produce o mulţime de efecte adverse. Consumul ridicat duce la apariţia stărilor depresive, este neurotoxic şi cardiotoxic. În cazul în care intră în contact cu pielea duce la apariţia dermatitelor. Doza zilnică admisă pentru propilenglicol este cuprinsă între 0 şi 25 mg/kg corp.
E 320, butilhidroxianisol, este unul dintre cei mai periculoşi conservanţi folosiţi în industria alimentară. Alergiile şi stările de somnolenţă sînt cele mai uşoare efecte adverse. Consumul poate duce la apariţia diferitelor tipuri de cancer, iar copiilor le poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Ma