Pentru a ne menţine în formă, pentru a trăi mult sau pentru a slăbi, ni se recomandă să mâncăm sănătos. Dar ce mai înseamnă asta în condiţiile în care majoritatea alimentelor sunt scăldate în substanţe chimice? Suntem în pericol să înghiţim reziduuri de pesticide şi când consumăm produse autohtone, şi când le alegem pe cele din import.
Raluca are 32 de ani şi un serviciu care-i lasă numai două, maxim trei ore pe zi pentru treburile casnice. Femeia obişnuieşte să meargă la cumpărături o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, în hipermarket. De acolo îşi ia de la detergenţi până la salata pe care o depozitează în frigider pentru a o conserva până a treia sau a patra zi când o şi prepară.
În coşul ei din weekend-ul trecut au încăput câteva kilograme de ardei gras din Olanda, morcovi şi portocale din Turcia, roşii şi salată din România şi alte câteva produse de uz casnic. Dacă la prima vedere, toate aceste alimente pot părea sănătoase, nutriţioniştii ne avertizează că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
„E o realitate că ne aprovizionăm de la hipermarket: de la orăşeni până la românii de la sate. Nu e nici rău, nici bine. Avantajul e că acolo găseşti de toate, numai că, dacă nu ştii să alegi şi aplici doar criteriul preţului, s-ar putea să cumperi multe alimente nesănătoase", explică nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.
În condiţiile în care 80% din fructele şi legumele din supermarketuri sunt din import, la fel ca jumătate din necesarul de cereale şi circa 70% din carnea de porc, aşa cum semnala „Adevărul" în ediţia de miercuri, cât de bine ne face să înghiţim urme de pesticide, care luate în considerare pentru fiecare aliment în parte au o concentraţie sub nivelul de risc, dar care împreună dau reacţii greu de cuantificat?
Risc de otrăvire legală
„Că sunt scăldate în pesticide a recunoscut şi Uniunea Europeană, care chi