Se spune ca in casa in care exista salvie nu ar trebui sa existe oameni bolnavi. Daca e sa ne referim la numele latin al plantei, Salvia officinalis, atunci ar trebui stiut ca provine de la "salvare", care tradus inseamna a salva, a vindeca, planta avand puteri miraculoase in caz de aproape orice boala.
Legenda ajunsa pana la noi, amestec de poveste si adevar, spune ca, dupa ce Maica Domnului cu micul Iisus in brate a scapat de soldatii lui Irod care o hartuiau, ascunsa fiind in tufele de salvie, de altfel singura dintre plante care a primit-o si a ajutat-o in acele momente grele, a binecuvantat salvia, daruindu-i puteri vindecatoare.
Preparatele din salvie, precum pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care recomanda planta in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.
De asemenea, s-au constatat rezultate deosebit de bune in tratamentul cu salvie in cazul starilor de nervozitate, a oboselii mintale, a migrenelor si asteniei, a surmenajului si chiar a depresiilor. Salvia si-a dovedit eficienta si in bolile reumatismale, cardiovasculare, guta si circulatie defectuoasa a sangelui.
Impotriva indigestiei si balonarii se ia, inainte de fiecare masa, cate un varf de lingurita de pulbere de salvie deoarece s-a constatat ca planta stimuleaza digestia si previne formarea gazelor in intestine. Pulberea se obtine in casa, macinand salvia bine uscata si maruntita in rasnita de cafea si se pastreaza la rece in borcane bine infiletate. Se rasneste atat cat se consuma in doua saptamani, perioada dupa care planta isi pierde din calitatile vindecatoare.
Astenia de primavara poate fi, de asemenea, prevenita