Cei mai vestiţi pescari de pe malurile româneşti şi sârbeşti ale Dunării se întrec mâine în prepararea ciorbei de peşte, la Moldova Veche.
Uniunea Sârbilor din România organizează cea de a opta ediţie a festivalului Ceaunul de Aur. Astfel, de vineri până duminică toţi turiştii prezenţi în zonă vor fi hrăniţi exclusiv cu delicioasa ciorbă de peşte.
Startul se dă mâine dimineaţă, la Moldova Veche. În timp ce la ora 10.00 pescarii vor ieşi în largul fluviului ca să pescuiască caras, plătică, şalău somn sau crap, de la aceeaşi oră, în paralel cu concursul de pescuit sportiv, pe uscat, iau startul alte competiţii: de şah, tenis de masă şi minifotbal. La ora 15.00, orice întrecere se opreşte, iar o oră mai târziu pescarii încep să să pregătească ciorba, fiecare în ceaunul lui.
Conform tradiţiei, mâncarea este gătită din peştele prin în Dunăre, iar reţeta după care este făcută ciorba datează din cele mai vechi timpuri. Cea mai gustoasă ciorbă de peşte va aduce bucătarului un premiu de 150 de lei.
De la ora 18.00, programul artistic va fi asigurat de ansamblurile Mladost (Timişoara), Plavi Delia (Sânpetru Mare), Dunav (Şviniţa), din Moldova veche şi Rusko Selo (Serbia), iar trei ore mai târziu, începe dansul la celebrul bal din jurul ceaunului de aur.
Sâmbătă, organizatorii invită pe toată lumea în vizită la mănăstirile sârbeşti din Baziaş şi Zlatiţa. La întoarcere, înaintea celei de-a doua reprize a balului, e programat un meci de fotbal al „seniorilor” din Moldova Veche şi Rusko Selo.
Duminică opt şalupte stau la dispoziţia turiştilor pentur plimbări în clisura Dunării.