REPORTER IN CAF...-BAR "Oglinda, oglinjoara, cine face cea mai buna cafea din tara?" Nu le-am gustat noi pe toate ca sa va dam raspunsul, dar juriul de la concursurile Barista au avut un raspuns: Ionela Stanescu.
Pana a ajunge aici insa, drumul a fost destul de greu. A inceput prin a lucra ca ospatarita intr-un bar. Apoi a ajuns intr-o cafenea din centrul Capitalei, unde a deprins sa iubeasca tot ceea ce inseamna cafeaua. A invatat pana si ce inseamna sa bei o cafea. Dimineata la ora 6, cand ajunge la cafenea, bea o cafea strong, apoi pe la pranz una mai slaba, ca seara sa si-o incheie cu un cappuccino. Insa cel mai important lucru pentru Ionela este prepararea cafelei. Pentru aceasta, un barman bun trebuie sa fie un adevarat artist, deoarece o ceasca de cafea se poate transforma intr-o opera de arta. Rapiditatea este esentiala. Totul se masoara in secunde. De exemplu, pentru un espresso normal ai nevoie de doar 25 de secunde. Orice clipa in plus sau in minus poate strica licoarea datatoare de energie. "Un espresso compromis nu mai poate fi reparat cu nimic. Iar pentru acest tip de cafea nu ai voie sa schimbi absolut nimic. Acest produs este baza intr-o cafenea, fiind cel mai des cerut de clienti", spune Ionela.
ESPRESSO. Pentru ca toate operatiunile premergatoare prepararii unui espresso sa fie "ca la carte", un barman are nevoie si de o dexteritate extraordinara. "Portia de cafea se pune in rasnita, se preseaza uniform cafeaua, se da drumul la apa timp de cinci secunde sa se curete sita, se pune scafa si se da drumul imediat la apa", explica Ionela. Mai mult, pentru realizarea unui cappuccino, este nevoie ca barmanul sa isi poata controla foarte bine miscarile mainilor. Felul in care arata aceasta bautura conteaza foarte mult. "La cappuccino iti poti folosi foarte mult imaginatia. Eu fac tot felul de desene. De Craciun, de exemplu, fiecare cappucc