Aşa cum ne-am obişnuit, o dată la doi ani, Salonul de Mobilă de la Milano înglobează secţiunea de bucătării. Considerată a fi o componentă majoră în aria designului destinat caselor, bucătăria contemporană uimeşte prin complexitate şi eleganţă. Silueta arhitecturală a bucătăriilor prezentate anul acesta oferă privitorului o imagine artistică prin suprapunerea de plin şi gol, de masiv şi lejer, de fluent şi stabil. Geometria curată, proporţiile bine anticipate dintre materiale şi culorile calde utilizate pentru colecţie fac din bucătărie protagonista spaţiului în care este expusă.
DESIGN CONSACRAT
Dintre exponanţii de prestigiu, Dada a fost prezentă anul acesta cu o nouă colecţie numită chiar Eurocucina, o combinaţie între funcţionalitate, flexibilitate şi tehnologie de ultimă oră.
Elementul original al întregii colecţii este panoul retractabil cu înălţimea de 2,4 m, care acoperă în totalitate bucătăria, fiind un mod inedit de a o transforma într-un dulap, schimbând funcţionalitatea spaţiului în care este amplasată. Unităţile bucătăriei sunt ascunse sub aceste uşi culisante în câteva secunde, lăsând impresia de depozitare, nu de spaţiu pentru gătit.
DIRECŢIILE DESIGNERILOR
Ideea de la care au plecat designerii a fost aceea de a utiliza spaţiul la maximum, în proximitatea acestei bucătării putând fi amplasat livingul sau biroul. Discrepanţa dintre spaţiul de gătit şi spaţiul de lucru dispare astfel în spatele unor panouri.
Pentru această colecţie, detaliile au fost tratate ca parte principală a proiectului, fiind departe de stilul clasic atât prin concept, cât şi prin îmbinarea funcţionalităţilor.
Citându-i pe marii arhitecţi ai secolului: Le Corbusier, Alvar Aalto, Gio Ponti, designerii de la Dada s-au axat pe reinterpretarea şi redirecţionarea aceloraşi materiale spre o direcţie mai umană, mai apropiată