ALTERNATIVĂ ● Sorbetul – Îngheţata din suc sau piure de fructe
O îngheţată fără grăsimi şi cu puţine calorii – astfel este caracterizat sorbetul. Are doar 160 de calorii/100 g, iar ingredientele sale sînt sucurile proaspete de fructe sau piureul de fructe.
ALTERNATIVĂ ● Sorbetul – Îngheţata din suc sau piure de fructe
O îngheţată fără grăsimi şi cu puţine calorii – astfel este caracterizat sorbetul. Are doar 160 de calorii/100 g, iar ingredientele sale sînt sucurile proaspete de fructe sau piureul de fructe.
Sorbetul este desertul răcoritor pe care îl pot savura şi persoanele care au probleme cu greutatea, şi cei care se tem de colesterol sau grăsimi saturate, şi persoanele cu intoleranţă la lactoză. De ce? Ne explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare: "Îngheţata obişnuită are ca bază laptele, smîntîna, într-un cuvînt colesterol şi grăsimi saturate, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, obezităţii. Sorbeturile însă sînt făcute din sucuri proaspete de fructe, din piure de fructe. Din acest motiv, sorbeturile sînt mai apoase, nu au consistenţa cremoasă a îngheţatei obişnuite, însă sînt mai sănătoase".
DIFERENŢE. Din moment ce nu conţin smîntînă sau lapte, sorbeturile au puţine calorii. 100 g sorbet furnizează pînă la 160 de calorii/100 g, în vreme ce aceeaşi cantitate de îngheţată tradiţională ajunge la 300 de calorii. Şi mai au un avantaj sorbeturile: pot fi consumate şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză, deoarece nu conţin lapte. În cazul persoanelor cu intoleranţă la lactoză, îngheţata cu lapte poate provoca balonări, crampe abdominale, diaree, vărsături. Sorbeturile pot conţine lichior, vin, cafea, infuzii din plante. Pentru îmbunătăţirea gustului, în sorbeturi se adaugă albuş de ou. Acest desert rece poate fi consumat cu fructe, prăjituri, difer