După mesele cu două-trei feluri de mâncare la care s-au adăugat cantităţi importante de alcool, aparatul digestiv se resimte. Îi poţi veni în ajutor, pentru a începe cu bine săptămâna de lucru, cu un tratament natural de scurtă durată. 1. Lemnul dulce
Rădăcinile dulci-amare ale acestei plante sunt eficiente împotriva mai multor tipuri de probleme digestive, dar sunt recomandate mai ales pentru combaterea arsurilor la stomac. Lemnul dulce ajută la refacerea mucoasei care căptuşeşte pereţii stomacului şi îi protejează de acţiunea acidă a sucurilor gastrice.
În caz de reflux gastro-esofagian, se recomandă câte 2-5 grame de rădăcină uscată de lemn dulce, sub formă de pudră, de trei ori pe zi. Din aceeaşi cantitate se poate prepara o infuzie sau un decoct (pentru acesta din urmă, rădăcinile se fierb direct în apă). Remediul se ia pe stomacul gol. „Lemnul dulce este un remediu puternic, cu acţiune antiinflamatoare de tip cortizonic şi ajută la diminuarea simptomatologiei“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Capitală.2. Ridichea neagră, vedeta zilei de după excese culinare
Balonările şi stările de greaţă, pe de altă parte, se tratează foarte bine cu ajutorul remediilor pe bază de ridiche neagră. De aceea, ridichea neagră este considerată de specialişti vedeta zilei de după excesele culinare de Sărbători. De asemenea, rădăcinoasa are proprietăţi detoxifiante, deci ne ajută să eliminăm din organism toxinele acumulate prin consumul excesiv de carne.
Se recomandă nu mai mult de un mililitru de suc de ridiche neagră de două-şase ori pe zi. Atenţie, nu trebuie să depăşim 100 ml de suc de ridiche neagră pe zi şi nici să ţinem tratamentul mai mult de patru-cinci zile.3. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este recunoscut pentru calităţile sale de aliat al stomacului suferind