STUDII Aproape jumatate din romani prefera carnea de pasare. Aceasta afirmatie ar fi parut banala acum cateva luni, dar in contextul creat de posibilitatea raspandirii virusului H5N1, aceasta preferinta majoritara capata accente dramatice. Cat de sanatos mananca romanii? Sunt ei preocupati de ceea ce mananca?
Le plac atat de mult romanilor anumite mancaruri, incat nu ii mai intereseaza continutul chimic? Desi s-a discutat mult in ultima perioada in Romania despre faimoasele E-uri continute de alimentele conservate, doar trei sferturi din populatie constientizeaza existenta acestora. In ceea ce priveste efectul lor negativ, parerile sunt mai degraba impartite. Sunt tot cam atatia cei care cred ca toate E-urile sunt sanatoase cu cei care cred ca doar unele sunt sanatoase. Oricum, doar 28% dintre romani verifica atunci cand cumpara alimente continutul de E-uri nesanatoase pentru organism.
MANCAM MAI SANATOS? Dezbaterea asupra componentelor chimice in alimente, care au efect de "bomba cu ceas", a aparut de ceva vreme in tarile dezvoltate. Preocuparea pentru calitatea alimentatiei a devenit mai intensa o data ce oamenii au inceput sa cerceteze cauzele pentru "bolile sfarsitului de secol": cancer sau diabet, de exemplu. In Romania, discutia a aparut tarziu. Era si greu sa vorbesti in Romania anilor â80 despre calitatea alimentatiei, cand problema fundamentala era lipsa unor alimente de baza. In acei ani, in Romania comunista se vorbea despre alimentatie rationala, dar in sensul de rationalizare a alimentelor, si nu de calitate a alimentatiei. O data cu explozia consumerismului, dupa 1990, alegerile au devenit din ce in ce mai dificile si a aparut un nou criteriu: cat de sanatos mancam? Revenirea la credinta crestina, macar si prin libertatea practicilor religioase, dupa 1990, a modificat si ea obiceiurile alimentare la romani. Aproape o treime din populatie t