Peste 900 de persoane au fost arestate recent în China pentru fraude în domeniul alimentar, inclusiv pentru vânzare de carne de şobolan sau de vulpe drept carne de vită sau oaie, a anunţat vineri Ministerul Securităţii Publice, relatează AFP.
Anunţarea acestei operaţiuni, care s-a desfăşurat în ultimele trei luni, are loc în contextul în care ţara se află încă sub şocul unor scandaluri alimentare anterioare, ca cel privind comercializarea de ulei alimentar "reciclat" sau contaminarea voită a laptelui praf pentru bebeluşi cu produse chimice periculoase.
În total, potrivit site-ului ministerului, au fost descoperite "382 de cazuri implicând carne (...) prezentată în mod fals ca fiind de oaie sau vită, expirată şi de produse conţinând carne toxică sau periculoasă".
Un număr de "904 suspecţi au fost arestaţi, iar peste 20.000 de tone de produse frauduloase din carne sau de calitate inferioară" au fost confiscate.
În provincia Jiangsu (est), comercianţi cu amănuntul vindeau "oaie", de fapt carne de şobolan şi de vulpe amestecată cu produse chimice. Alţi comercianţi, în Guizhou (sud), amestecau o soluţie pe bază de peroxid şi ghiare de pasăre, o specialitate chinezească.
Pe Internet, acest nou scandal a provocat numeroase comentarii. "Suntem aproape imunizaţi la sute de otrăvuri. Ar trebui, oare, să le mulţumim acestor oameni de afaceri?", scria cineva într-un mesaj postat pe Weibo, Twitter-ul chinez.
Ministerul Securităţii a subliniat că operaţiunea s-a înscris în cadrul unei anchete mai largi privind securitatea alimentară, incluzând descoperirea, în martie, a mii de porci morţi ce pluteau pe fluviul ce traversează Shanghai sau vânzarea de ulei de bucătărie "reciclat".
Deşi reutilizarea uleiului folosit este interzisă, acesta este disponibil aproape peste tot în ţară şi provine din uleiul utilizat în restaurante.
Cel