Salata şi sucul de andive protejează vederea datorită vitaminelor A şi C, seleniului şi zincului. De aceea, andivele sunt recomandate deopotrivă copiilor şi adulţilor.
Andivele sunt bogate în vitaminele A, B, C şi în minerale (magneziu, calciu, zinc, seleniu). Aceste vitamine şi minerale pot încetini procesul de degenerescenţă maculară cauzat pe de o parte de îmbătrânire, iar pe de altă parte de razele ultraviolete. De aceea, nutriţioniştii recomandă andivele pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Cel mai des, aceste legume sunt consumate sub formă de salată, cu puţin suc de lămâie ori în combinaţie cu legume fierte.
COPII
În cazul copiilor, cel mai bun este sucul de andive proaspăt. Acesta are efect remineralizant şi imunostimulator. O porţie suc de andive asigură vitamina C şi seleniu, elemente care stimulează imunitatea. 100 g andive proaspete furnizează 9 mg vitamina C şi 13 micrograme seleniu. Copiilor le este util şi manganul din andive: 0,2 mg mangan/100 g. Manganul previne tulburările de creştere şi întăreşte sistemul osos.
Multe persoane evită andivele din cauza gustului uşor amărui. Gustul este însă unul dintre atuurile andivelor. Acest gust se datorează unei substanţe – cynarina, care stimulează digestia. Gustul amărui poate fi atenuat punând frunzele de andive în apă cu puţină sare şi oţet, aproximativ 15 minute. Unele persoane adaugă maioneză sau smântână în salata de andive.
Dacă mâncăm andive cu scopul de a stimula digestia, nu vom obţine acest efect dacă punem maioneză sau smântână. Deoarece grăsimile din maioneză îngreunează foarte mult digestia. Trebuie să alegem andivele proaspete, cu frunze crocante. Acestea pot fi păstrate în frigider cel mult două-trei zile. Dacă se veştejesc, andivele sunt mai amare şi îşi pierd proprietăţile nutritive.
POTASIU
Andivele sun