CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Acest produs emană un miros de unt doar datorită aromei pusă de producător. De fapt, ea conţine o cantitate infimă de unt, ceea ce o face extrem de nocivă pentru majoritatea consumatorilor.
Cănd veţi intinde această margarină pe păine şi veţi simţi un miros de unt să ştiţi că aroma pusă de producător in produs este cauza. Cantitatea infimă de unt adăugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect.
Delma cu unt este o "grăsime tartinabilă vegetală, cu 48% conţinut de grăsime, cu adaos de unt". De pe etichetă citim că in compoziţia ei intră: "Apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), lapte praf degresat, emulsifianţi (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină E 322), sare (0,3%), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (annatto E 160 b, curcumină E 100), aromă, vitamine (A şi D3)". Informaţiile nutriţionale pentru 100 g de produs indică o valoare energetică de 433 kcal (1779kj), proteine 0,07g, glucide 0,10g, din care zaharuri 0,10g, lipide 48g, din care acizi graşi saturaţi 17g, fibre 0g, sodiu 0,1g. Tot de pe etichetă aflăm că margarina mai conţine vitamina A800ug (100% din doza zilnică recomandată - DZR), vitamina D3 7.5ug (150% DZR), vitamina E: 11 mg (110% DZR).
ANALIZĂ. Margarina analizată este de fapt un amestec de apă cu grăsimi sintetice, rezultate in urma procesului chimic industrial de interesterificare menţinute intr-o emulsie cu ajutorul emulgatorilor E 471 şi E 322, sare, conservant artificial, acidifiant, coloranţi, aromă şi vitamine.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explică faptul că grăsimile interesterificate se obţin prin rearanjarea artificială a acizilor graşi din structurile lipidelor naturale, pierzăndu-şi in acest proces chimic valoarea biologică. Organismul uman nu mai reuşeşte să le re