Constănţeanul Mihai Panfil este printre puţinii barista din ţară, fiind artist în prepararea şi decorarea cafelei. Vorbeşte despre cafea cu pasiune. La vârsta de 25 de ani a instruit deja 1.000 de barmani din România în tainele preparării unei cafele.
Avea 15 ani când s-a angajat într-un bar din Jupiter. „Spălam vase în bucătărie şi mă uitam cu un ochi la barmani, visam să fiu şi eu ca ei“, povesteşte Mihai. A terminat Liceul Teoretic Callatis din Mangalia, apoi s-a înscris, la Bucureşti, la Facultatea de Management Economic şi a făcut apoi un master în comunicare în limba engleză. Barman priceput „Am vrut să am o specializare în management, însă, în paralel, la vârsta de 18 ani, am câştigat primul concurs de barmani şi doi ani mai târziu primul concurs naţional. Simţeam că eram incomplet, deşi a fi barman profesionist înseamnă foarte multe lucruri, de la servire până la reţete proprii şi oferirea unui spectacol“, spune Mihai. Astfel, a început să caute oferte pentru alte cursuri de specializare şi, cu 2.000 de euro, s-a înscris la un training în Italia. A fost începutul, când a descoperit cafeaua, adică „aurul negru“ - după cum îi spun specialiştii. „O investiţie minimă faţă de ce am descoperit. Bagajul de cunoştiinţe a fost şi este imens. Barista - denumirea specializării noastre - înseamnă să cunoşti nu numai istoria cafelei, ci şi plantaţiile, până la a învăţa de la fiecare ţară în parte cum îşi prepară cafeaua“, spune Mihai Panfil. El a ajuns să se documenteze direct pe plantaţii de cafea din Europa, să fure meserie de la barista din cluburi din Londra sau din Italia.
„Într-un singur bob de cafea sunt 800 de substanţe, iar secretul unei cafele bune este să îi menţii mirosul, indiferent cu ce o amesteci“, spune Mihai. Spectacol în cafea Cu timpul, a ajuns să facă minuni în ceaşca de cafea, să mixeze, să adauge noi arome, plus fructe, diferite