• Fermierii nu pot asigura livrarea ritmica in cantitati mici a fructelor pentru ca nu dispun de spatii de depozitare • Depozitele frigorifice construite inainte de 1990 sunt nefunctionale sau au nevoie de retehnologizare • Investitiile private au inceput sa apara de nevoie • Transformarea unei magazii intr-un depozit a costat 200 mii lei
Oamenii de afaceri care au investit in agricultura ieseana sunt obligati sa scoata din buzunare sume mari de bani pentru a-si putea vinde produsele. Accesul pe piata este dificil, iar vanzarea nu se poate face en-gross pentru ca magazinele au nevoie, in cazul legumelor si fructelor, de livrare zilnica si in cantitati mici de produse. In aceste conditii, agricultorii se plang de lipsa spatiilor de depozitare si, in principal, a depozitelor frigorifice. Inainte de 1990, singurele depozite frigorifice pentru legume si fructe erau la Intreprinderile pentru Legume si Fructe, cunoscute sub abrevierea ILF. In prezent, in Iasi functioneaza doar doua astfel de depozite, numai unul fiind al vechiului ILF. Inchiderea depozitelor frigorifice pare normala, daca se iau in calcul costurile. Potrivit opiniilor specialistilor ieseni ai Directiei pentru Agricultura, tehnologia existenta in 1990 era energofaga, iar un intreprinzator privat nu ar fi putut achita facturile la electricitate. Din acest motiv, firmele de productie din agricultura incearca sa se descurce pe cont propriu pentru ca nu exista un depozit mare, care sa poata primi o parte importanta din recolta obtinuta.
Proiecte europene respinse
Depozitul frigorific al ILF de la Pascani se afla acum in proprietatea lui Florin Stegariu, care a incercat, fara succes, sa il modernizeze. "Depozitul nu este functional acum. Am depus doua proiecte pentru finantare europeana, in valoare de 2 milioane euro fiecare, dar au fost respinse. Probabil voi face o alta