Alimentaţia dezechilibrată, bogată în lipide, glucide şi făinoase, este principalul factor care duce la creşterea numărului de copii graşi
Medicii nutriţionişti atrag atenţia că numărul copiilor supraponderali este în creştere. Alimentaţia dezechilibrată, bogată în lipide, glucide şi făinoase, este principalul factor care duce la creşterea numărului de copii graşi din România.
Studii ample pe acest segment nu există, dar potrivit unei cercetări realizate la Cluj, cu date venite de la medicii şcolari, 3,5 la sută dintre minori sunt obezi, susţine prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul precizează că datele se referă numai la obezitate, dar numărul copiilor cu o greutate mai mare decât cea normală este mult mai ridicat. "Din păcate, date concrete nu există, dar este suficient să ne uităm în jur şi vom constata că puştii din ziua de azi au câteva kilograme în plus", completează pentru gândul prof. dr. Hâncu.
Supraponderalitatea la adolescenţă - risc de obezitate la maturitate
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că porţia de mâncare a copiilor trebuie să fie făcută "pe măsura lor", adică o lingură din fiecare fel de mâncare pentru fiecare an de viaţă. "Creşterea în greutate a copiilor se face cu o medie de 2-3 kilograme pe an până la vârsta de 9-10 ani.
Cantitatea de grăsime din organism scade treptat pentru a ajunge la o valoare minimă în jurul vârstei de 6 ani. După acest moment, celulele adipoase încep să se multiplice din nou până la pubertate, când numărul lor rămâne constant pe viaţă", menţionează dr. Bilic.
Potrivit bio-nutriţionistului Livia Nena, adolescenţii care sunt supraponderali prezintă un risc mărit de a suferi de obezitate la maturitate.
Ciocolata nu trebuie interzisă, ci mâncată cu limită
Pentru că