Cei prezenţi în această dimineaţă la muzeu vor putea vedea pe viu cum se pregătesc preparatele tradiţionale din carne de porc.
Sucevenii care nu au văzut niciodată cum se pregătesc bucatele din porcul tăiat de Ignat au acum ocazia să ia parte la aşa ceva.
Astăzi, începând cu ora 10.00, un porc sacrificat va fi adus la Muzeul Satului Bucovinean unde va fi pregătit de angajaţii muzeului. Cei prezenţi acolo vor putea vedea pe viu cum se pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba, dar şi alte preparate tradiţionale de Crăciun.
Update ora 13.00 “Vrem să ilustrăm prin acest eveniment obiceiurile, superstiţiile şi tradiţiile moştenite din străbuni. Din bătrâni se spune că porcul trebuie tăiat pe 20 decembrie, însă în unele zone din Bucovina se taie în Ajunul Crăciunului pentru a nu se murdări oalele şi pentru a nu exista tentaţii de a mânca pentru că e post. Cu toate acestea, se mănâncă în ziua tăierii
Superstiţii bucovinene
Tot din străbuni se spune că porcul visează în noaptea dinainte de a fi tăiat, iar înainte să fie tăiat i se face semnul crucii în frunte pentru a muri uşor, iar carnea să fie fragedă. Femeile bucovinene nu participă la tăierea porcului deoarece sunt miloase, iar porcul se chinuie şi nu poate muri. “Nu au voie să spună pentru că nu mai poate muri. De asemenea, cel care îl taie nu are voie să scrâşnească din dinţi pentru că altfel carnea va fi tare”, ne-a mai spus Violeta Enea.
Porcul, cumpărat cu bani din sponsorizări
Porcul care a fost sacrificat în această dimineaţă a fost cumpărat de la un sătean dintr-o localitate de lângă Suceava. “Ne-am trezit ieri că trebuie să cumpărăm porc. Noi ştiam doar că vom pune la dispoziţie spaţiul, Muzeul Satului Bucovinean. Ne-am mobilizat până la urmă