Părinţii sunt avertizaţi în repetate rânduri de medicii pediatri că pentru o masă sănătoasă trebuie să includă în mediul zilnic al celor mici lapte, dar şi alte alimente care au un conţinut ridicat în calciu. Dar un grup de cercetători americani sunt de părere că şi semimţele de dovleac, ciocolata neagră, somonul şi migdalele nu ar trebui nici ele evitate, notează Daily Mail.
Potrivit unui studiu recent alimentele mai sus menţionate au un conţinut ridicat de magneziu, mineral la fel de important ca şi calciul în dezvoltarea oaselor. „Există o serie de nutrienţi care joacă un rol important în dezvoltarea masei osoase la copii. Calciul este un mineral important, dar la fel de important pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil sau a unui adolescent este şi magneziul”, a spus Steven Abrams, profesor la Baylor College of Medicine, din Houston.
Până în prezent se cunoştea faptul că magneziul joacă un rol important pentru masa osoasă, dar nu şi în cazul copiilor, mai scrie Daily Mail. Cotidianul britanic mai menţionează că puţine studii au subliniat importanţa acestui nutrient asupra organismului copiilor.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au monitorizat timp de o săptămână un grup de 63 de copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între patru şi opt ani, care nu luau suplimente de multivitamine sau minerale. Copiii trebuiau să ţină un jurnal cu privire la alimentele pe care le mâncau în fiecare zi.
Cercetătorii au măsurat nivelul de calciu şi de magneziu din organismul copiilor. Rezultatele au arătat că micuţii care aveau un nivel mai ridicat de magneziu în organism decât calciu prezentau un risc mult mai scăzut de a se confrunta cu afecţiuni la nivelul oaselor.
Părinţii sunt avertizaţi în repetate rânduri de medicii pediatri că pentru o masă sănătoasă trebuie să includă în mediul zilnic al celor mici lapte, dar şi alte