„Ei au senzaţia că piaţa alimentară face profituri uriaşe. Greşit. Profituri uriaşe sunt pe piaţa neagră”, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta
Introducerea impozitului forfetar, sau pauşal, de către Ministerul Finanţelor Publice în sectoare cum ar fi construcţiile sau industria alimentară a stârnit un val amestecat de curiozitate şi de proteste din partea reprezentanţilor companiilor de profil. În timp ce ministrul arată cu degetul spre sectoare economice cu afaceri mari care declară profituri mici şi plătesc impozite pe măsură, patronatele arată cu mâna spre piaţa neagră. “Evaziunea fiscală este ceva de care ne lovim în fiecare zi. În timp ce noi suntem controlaţi de toţi, lângă noi sunt şantiere în regie proprie cu muncitori fără carte de muncă, de exemplu. Firmele de construcţii care ajung să folosească munca la negru sunt practic forţate să facă acest lucru. Anul trecut, de exemplu, când era un deficit mare de forţă de muncă, angajatorul era la mâna echipei de muncitori care veneau şi îţi spuneau în faţă: atâta vrem salarii şi ne angajezi fără carte de muncă”, a declarat pentru Gândul Adriana Iftimie, director general Patronatul Societăţilor din Construcţii.
Pogea a declarat pentru Gândul că din cei peste 680.000 de contribuabili persoane juridice 2.000 asigură peste 85% din veniturile publice, adică foarte mulţi nu plătesc nimic. În ceea ce priveşte cele şase sectoare economice cărora le-ar putea fi aplicat acest impozit, printre care construcţiile, restaurantele, comerţul cu amănuntul şi sectorul hotelier, ministrul a declarat că ele au în total peste 70% din pierderile din întreaga economie. Neavând profituri declarate, nu plătesc impozite.
Industria alimentară a luat foc
Patronatul din industria alimentară are o atitudine şi mai tranşantă. “Nu cred că vorbim despre centrel