Update 12.15 - Scandalul alimentar pare să se ţină scai de România. Altă cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină a fost găsit în două centre de distribuire.
Update 11.55 - Medicii nutriţionişti atrag atenţia că reziduurile de antibiotice din carnea pe care o consumăm pot avea efecte grave, ducând chiar la şoc anafilactic.
"Reziduurile de antibiotice întâlnite în carne nu sunt deloc bune. (...) Ele pot să fie cauza unor fenomene alergice şi să ne sensibilizăm la acel medicament, în speţă antibioticul, la care putem căpăta rezistenţă", a explicat medicul nutriţionist Corina Zugravu, miercuri, la Antena 3.
În concluzie, consumul de carne cu reziduuri de antibiotice "poate fi grav, ducând chiar până la şoc anafilactic", a atras atenţia medicul.
Update 11.45 - Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a confirmat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar. Vicepreşedintele ANSVSA a mai spus că după finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de antibiotic.
El a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.
Inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în rezultatele testelor şi verificărilor făcute s-ar putea faced în 4-7 zile.
Update 11.26 - Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu,