Se spune despre provinciile din centrul Chile că sunt esenţa naturii şi inima ţării, locul în care trăiau populaţiile Quechua şi Araucanian. De la aceştia chilienii au moştenit majoritatea tocăniţelor al căror nume se termină în "can". Una dintre aceste tocăniţe este şi tomaticán, o reţetă bazată pe roşii, una dintre legumele de bază în bucătăria indigenă din Chile, după porumb. Tot în provinciile din centrul Chile abundă şi reţete în care se folosesc foarte mult atât carnea, cât şi măruntaiele animalelor. De exemplu, se prepară chunchules - intestine de vită sau de miel, pe grătar -, testicule prăjite, supe cu măruntaie, diferite sosuri de sânge servite cu orez sau piure de cartofi, limbă de vită sau de porc.
PIATRA ŞI PORCUL
Tot această regiune este şi locul unde au fost create multe dintre sosurile care condimentează şi dau aromă, numite: pebre sau pebres. Multe sunt pregătie "en piedra", adică în mojar de piatră. Este şi cazul preparatului "Chancho en piedra", al cărui nume se traduce mot-ŕ-mot porcul din piatră. Piatra indică faptul că toate ingredientele se amestecă într-un mojar, iar carnea de porc este asezonată cu acest sos. Acest preparat este adesea servit cu o bucată mare de pâine. Adeseori, este gustarea preferată a studenţilor.
Tomaticán (Mâncare de roşii)
Ingrediente: o ceapă tăiată julien, 1 kg roşii coapte tăiate, carne tocată în fâşii, o linguriţă de margarină, un ardei gras, sare şi piper, 250 g boabe porumb, un ou.
Preparare: Se rumeneşte carnea cu condimentele, se adaugă ceapa, apoi roşiile şi ardeiul. Se găteşte puţin şi se adaugă boabele de porumb şi sucul de la carne. O dată ce totul
este gata, se adaugă oul şi se amestecă.
Chancho en piedra
Ingrediente (12 persoane): 1 kg de roşii de mărime medie, tăiate în bucăţi, două cepe mijlocii, tăiate, un căţel de usturoi, sa