Produse precum pâine în patru culori, salam cu cartofi şi lapte, iaurt cu pina colada sau eticheta biodegrababilă au fost prezentate, joi, de peste 70 de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, ca parte a probei practice pentru licenţă.
Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au expus, la "Festivalul Alimentului", desfăşurat la universitate, produse alimentare şi băuturi originale, inventate de ei, cu arome şi gusturi inedite, pe care le-au testat iniţial.
Studenţii au spus că unele produse ajută la cure de slăbire, altele au efect energizant în timpul sesiunilor, în timp ce au fost şi produse care ar putea fi etalate cu uşurinţă în vitrinele magazinelor.
Carmen Soporan a prezentat la festival pâinea în patru culori, inspirată de o carte cu reţete cu pâine din întreaga lume.
"Pâinea este obţinută la fel ca o pâine standard, doar că se înlocuieşte apa cu suc de legume - spanac, morcov, sfeclă, şi astfel apar culorile verde, portocaliu şi roşu, pe lângă alb. Fluxul tehnologic este la fel ca la orice pâine, doar se înlocuieşte apa cu sucul de legume. Gustul este puţin mai dulce, pentru că legumele influenţează acest gust. Sper să fie un producător de panificaţie interesat de reţeta mea”, a spus studenta.
La rândul ei, Viorica Leordean s-a prezentat cu un "sirop energizant pe bază de cafea", cu compuşi bioactivi din extracte de plante şi fructe - zmeură, afine şi petale de trandafir.
"Cafeaua alungă starea de oboseală şi de somn, iar compuşii din fructe şi plante ajută la tratarea unor infecţii. Am testat băutura în sesiune şi am constat că are efect”, a afirmat Viorica Leordean.
O altă studentă a USAMV a prezentat "eticheta biodegradabilă" pentru legume şi fructe proaspete pe care scrie: "A nu se îndepărta", care încorporează compuşi na