Bucătarul-şef de la cantina Universităţii „1 Decembrie 1918” consideră că în această meserie trebuie să munceşti mult pentru a obţine cele mai gustoase preparate. Eugenia Bălaş s-a stabilit în Alba Iulia în anul 1969, iar de 38 de ani lucrează ca şi bucătar. După ce a terminat şcoala de cooperaţie, a absolvit Liceul Economic din Alba Iulia, cu profil Alimentaţie publică. Acum este bucăar-şef la cantina Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
A desluşit tainele gătitului în clasa a V-a
A învăţat încă de copil să gătească. Tainele bucătăriei le-a desluşit de la mama sa. „A fost o pasiune pentru mine încă de mică. Pe clasa a V-a am gătit pentru prima dată. Mama era plecată de acasă şi în lipsa ei am făcut nişte clătite bune, cu urdă. Am folosit făina cea mai bună pe care am găsit-o. Îmi amintesc că a venit o profesoară la noi. Am servit-o cu clătite, şi aceasta m-a lăudat, spunându-mi că acum mă pot mărita”, a spus Eugenia Bălaş.
Îi plac mâncărurile româneşti, tradiţionale, dar nu se dă în lături de la a găti şi specialităţi din alte bucătării. „Spre exemplu, îmi place mult carnea de văcuţă cu ciuperci, reţetă din care mi-am dat lucrarea de diplomă, curcan cu ciuperci, cu garnitură de gutui, caramelizat, ruladă din piept de pui cu cârnăcior”, a precizat albaiulianca.
Găteşte pentru studenţi
Din anul 1993 lucrează ca şi bucătar la cantina universităţii, iar cea mai mare satisfacţie a ei este să ştie că mâncarea gătită de ea este pe gustul tuturor. „Îmi place să gătesc şi să am satisfacţia că mâncarea le-a plăcut studenţilor. Nu-mi place să gătesc numai aşa, dacă nu fac calitate. Atunci mai bine nu gătesc”, a spus bucătăreasa. Eugenia Bălaş crede că în meseria de bucătar trebuie să munceşti dacă vrei să ai un rezultat bun.
„Trebuie să fii harnic în bucătărie şi să-ţi meargă mâin