În principiu, dacă nu exagerezi cu bunătăţile de Paşte, nu ai de ce să-ţi faci griji. În cantităţi mici, acestea nu pun în pericol starea de bine sau sănătatea. Poţi avea probleme însă dacă le mănânci la ore nepotrivite ori dacă le combini greşit.
1 Nu mânca ouă în Noaptea de Înviere
De fapt, sfatul specialiştilor este, mai degrabă, să nu mănânci ouă seara, fiindcă sunt digerate cu dificultate şi consumul lor poate favoriza instalarea indigestiei. Amână obiceiul ciocnirii ouălor de Paşte pentru dimineaţa de după Înviere sau pentru prânzul de Paşte. Deşi teoriile vehiculate până nu demult arătau că ouăle au nivel crescut de colesterol şi, deci, nu ar fi sănătoase, în ultima vreme, specialiştii contrazic aceste ipoteze. Oul este considerat un real medicament dacă este consumat dimineaţa. Mâncat după-amiază, oul are rol de simplu aliment, iar seara devine indigest.
2 Începe cu o salată
Nivelul sucurilor gastrice are de suferit atunci când începem masa cu ciorbă. Astfel, există riscul ca, mai ales în cazul unei mese copioase, digestia să fie îngreunată, sucul gastric nefiind suficient pentru procesarea cantităţii mari de proteine, carbohidraţi şi de grăsimi. Cele mai recomandate antreuri sunt salatele care conţin frunze de ruccola sau andive. Substanţele amare din compoziţia acestora stimulează secreţia de bilă şi astfel pregătesc, practic, sistemul digestiv pentru o masă consistentă.
3 Combină friptura doar cu legume
Dacă friptura, fie ea de miel, fie ea de curcan sau de porc, se combină cu orez, cartofi, pâine sau cu mămăligă, riscul de indigestie creşte. Se recomandă combinarea fripturii doar cu legume pe grătar sau în salată de crudităţi. Principala consecinţă a combinaţiilor nepotrivite dintre alimente este balonarea, care ne poate strica buna-dispoziţie de Sărbători. În plus, fiecare categorie de alimente (carbohidraţi, p