Guturaiul este asociat cu scurgeri nazale, dureri de cap, musculare şi în gât. Pentru toate aceste simptome, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă extracte din plante şi ceaiuri.
Pentru rinoree, specialistul nostru indică serul fiziologic. Acesta poate fi achiziţionat din farmacii, dar poate fi preparat şi acasă. Este nevoie de un gram de sare grunjoasă, neagră şi 100 ml de apă. Bolnavul trebuie să îşi administreze câte o picătură în fiecare nară, de trei ori pe zi, pe parcursul a patru-cinci zile.
Guturaiul poate fi însoţit de tuse. În acest caz, este recomandată infuzia de cimbru sau cimbrişor. O lingură cu plantă se lasă 10 minute la infuzat în 250 ml de apă de fiert. Se consumă două căni pe zi, dimineaţa şi seara. "Este foarte important să se bea seara din această infuzie, pentru că are efectul de a calma tusea, iar pacientul se poate ohihni", menţionează medicul Cristina Bălănescu.
Uneori, guturaiul este însoţit de stări de greaţă şi vărsături. Situaţie în care puteţi încerca infuzia de ţintaură, preparată dintr-o lingură cu plantă şi 250 ml de apă. Se infuzează 20 de minute şi se consumă trei-patru căni pe zi. Infuzia se bea rece.
Decoctul de salcie ameliorează simptomele guturaiului. Acesta se prepară dintr-o lingură cu scoarţă de salcie mărunţită şi 250 ml de apă. Se ia câte o linguriţă pe oră, până la terminarea decoctului. Acesta nu se bea niciodată pe stomacul gol, pentru că salcia conţine acid salicilic.
Efect benefic are şi infuzia de busuioc. O lingură cu pulbere şi 250 ml de apă fiartă. Se infuzează 15 minute şi se consumă trei căni pe zi, îndulcite cu miere.
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu pedicuţă sau cu creasta cocoşului. Oricare dint