Regulile, destul de drastice, cu privire la fumatul în spaţiile publice au devenit obligatorii de la 1 ianuarie, iar barurile şi restaurantele din Craiova au început să le pună în aplicare.
Nefumătorii vor putea, în sfârşit, să mănânce în restaurante fără să inhaleze fum de ţigară. Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu prima zi a acestui an, în baruri, restaurante, discoteci şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, spaţiile de fumat trebuie să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor şi să fie delimitat de restul localului închis astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta. Zona respectivă trebuie să nu fie de tranzit sau de acces în spaţiul public închis, trebuie să fie dotată cu sisteme de ventilaţie funcţionale, care să asigure eliminarea fumului. Altă obligativitate este aceea ca locurile pentru fumători să fie marcate vizibil - „Loc pentru fumat“, „Spaţiu pentru fumat“, „Încăpere în care este permis fumatul“.
Sancţiuni pentru ne-respectarea legislaţiei
Prevederile nu se aplică barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice cu destinaţie similară, al căror spaţiu închis destinat clienţilor este mai mic de 100 de metri pătraţi. În cazul acestora, proprietarii pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează, cu condiţia ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa publicului. „Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 250 şi 1.000 de lei, cu termen de 30 de zile de remediere a neregulilor“, a declarat Gheorghe Marinescu, inspectorul-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj, care a explicat că, dacă nu se conformează, respectivele localuri vor fi închise temporar.
„Inspectorii OJPC sunt pe teren“
Potrivit acestuia, începând