În solarul lui de numai 20 de metri pătraţi, Ion Crăciun se simte ca în Paradis. După o viaţă petrecută la bloc, a revenit în satul său din Bărăgan, unde cultivă legume şi creşte păsări, doar pentru familia lui. Când munca la câmp a devenit nerentabilă, a dat puţinul teren în arendă la asociaţie şi s-a limitat la agricultura de ogradă, cultivând pentru el, de nevoie şi de plăcere.
Solarul pe care l-a improvizat din câteva ţevi şi folii de plastic se află la prima recoltă. În primăvară, Ion Crăciun a plantat aici primele lui răsaduri de roşii, pe care le-a îngrijit ca pe nişte copii. Şi a avut ambiţia de a nu le trata cu substanţe chimice, lăsând îngrăşământul natural şi efectul de seră să lucreze.
În fiecare zi, a urmărit creşterea firelor, le-a dat apă şi lumină, le-a mângâiat şi le-a „descântat“. Deşi vecinii săi, chiar şi cei care cultivau doar pentru ei, au stropit plantele cu substanţe chimice, el a preferat să aştepte mai mult ca roşiile să se coacă. Şi-a zis că dacă tot stă la ţară, poate să mănânce mai bine ca la oraş. Iar aşteptarea a meritat: roşiile sale au un gust ca în copilărie. Sunt perfecte.
Experimentul său arată că seminţele gustului natural nu s-au pierdut. Ce păcat, însă, că ele rodesc doar în peticele de pământ ale unor entuziaşti! Cultivatorii vor să vândă mult şi repede, otrăvind culturile cu substanţe chimice, care forţează ciclul natural de creştere a plantelor, iar consumatorii merg la cumpărături ca la loterie, în căutarea produselor naturale.
E bine de ştiut, însă, atunci când mergem la piaţă, că pasiunea şi ambiţia de a nu trişa nu mai ajung la tarabă. Măcar nu ne mai facem iluzii şi ştim pe ce dăm banii la cântar.