De obicei, ziua de 8 martie cade în Postul Mare al Paştelui. Că nu lipseşte martie din post!..., zice o vorbă veche. Iar dacă sărbătorita noastră – ori oaspeţii ei – ţine la datinile creştine, atunci va trebui să găsească soluţii pentru ca masa să fie plină, însă cu bucate care să nu fie nicicum "de dulce"…
Dacă vi se pare greu să vă ţineţi de această regulă, daţi-mi voie să vă liniştesc: se pot realiza meniuri delicioase, cu fast mai mult ori mai puţin (căci şi fălirea, mândria, în post, pot fi considerate păcate), folosindu-ne numai de ingredientele "admise": în primul rând, legumele, zarzavaturile şi fructele de tot felul şi, în al doilea rând, fructele… de mare (căci Biserica Ortodoxă Română consideră fructele de mare ca fiind "de post"). Masa poate începe cu o salată de crudităţi stropită cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie sau cu un aperitiv cald – precum prazul cu măsline. Poate continua cu paste cu ciuperci de pădure sau cu fructe de mare, gătite simplu sau sofisticat. Ca fel de bază, se poate pregăti ceva pe bază de soia (avem nevoie şi de proteine, nu?), iar la desert: un cocteil de fructe crude, cu miere de albine.
Paste cu ciuperci
O ceapă tocată fin, un morcov dat pe răzătoare, nişte rădăcină de ţelină rasă şi doi căţei de usturoi zdrobiţi se călesc în trei linguri de ulei de măsline. Se adaugă ciupercile de pădure (ghebe, gălbiori, bureţi sau creasta cocoşului) sau ciuperci din conservă, puţină boia, oregano, piper, o lingură de pastă de tomate, sare după gust şi se fierbe până ce sosul capătă consistenţa dorită. Pastele (fără ou, în post) se fierb conform indicaţiilor producătorului, se scurg, se clătesc şi se amestecă apoi cu sosul de ciuperci. La servire se decorează cu câteva măsline.
Fructe de mare în stil catalan
O ceapă, un morcov, nişte rădăcină de ţelină şi un ardei gras verde se taie ju