Rafturile magazinelor sunt ticsite de produse alimentare cu etichete cât mai colorate, ca să-ţi ia ochii. Însă, în ultima perioadă, tot mai multă lume caută mâncare naturală, fără conservanţi şi aditivi, dar aceasta este, de cele mai multe ori, foarte scumpă. Pentru cei care vor să aleagă alimentele cel mai puţin nocive, fără să cheltuiască mai mult decât până acum pe mâncare, celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi îi sfătuieşte ce să cumpere. Rafturile magazinelor sunt ticsite de produse alimentare cu etichete cât mai colorate, ca să-ţi ia ochii. Însă, în ultima perioadă, tot mai multă lume caută mâncare naturală, fără conservanţi şi aditivi, dar aceasta este, de cele mai multe ori, foarte scumpă. Pentru cei care vor să aleagă alimentele cel mai puţin nocive, fără să cheltuiască mai mult decât până acum pe mâncare, celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi îi sfătuieşte ce să cumpere.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a realizat, pentru Libertatea, o analiză a 31 de alimente de bază şi ne arată ce trebuie să evităm sau să alegem atunci când cumpărăm mâncarea cea de toate zilele. Dr. Menci ne învaţă, de exemplu, ce fel de lapte, pâine sau fructe sunt bune pentru consum ori pe care este indicat să le evităm. Profesorul spune un “Nu” răspicat alimentelor procesate, cum este, de pildă, brânza topită, şi ne sfătuieşte să consumăm brânza în stare cât mai naturală, fiind de preferat brânza de vaci.
Totodată, specialistul nu vrea să audă de mezeluri, de exemplu de cârnaţii din comerţ, şi este mare “fan” al celor preparaţi în casă. Iar când vine vorba de sucurile carbogazoase de pe piaţă, Menci se încruntă imediat. “Faceţi sucuri acasă, din fructe, şi combinaţi-le cu apă minerală, plată sau carbogazoasă”, ne îndrumă directorul ICA. Aşadar, iată tabelul lui Menci cu alimente bune şi alimente proaste!