Bulele sunt tot farmecul şampaniei. Această băutură se consumă la nunţi, de Anul Nou şi la orice eveniment important din viaţă. Îi spunem şampanie chiar dacă pe etichetă scrie „vin spumant“. Dar şampania adevărată se face din trei soiuri de struguri şi se produce în Franţa. Citiţi şi:
Şampania de aurMister Bubble: omul care a revitalizat şampania Zarea
Noi o bem doar la ocazii speciale. Francezii au făcut o adevărată tradiţie din fabricarea acestei băuturi. Producătorii din acestă ţară, mai precis din regiunea franceză Champagne, sunt singurii care pot folosi denumirea de şampanie.
Şi tot ei sunt singurii care ştiu adevărata reţetă a băuturii fericirii, după cum susţin reprezentanţii unuia dintre cele mai cunoscute branduri franţuzeşti, Armand de Brignac.
Secretul vinului
Românii nu cunosc încă gustul şampaniei adevărate. Se mulţumesc cu vinul spumant, produs din soiuri mai puţin alese, dar mai ieftin. „Este obligatoriu ca şampania să fie produsă din strugurii din regiunea Champagne, iar soiurile folosite sunt Pinot Noir, Pinot Meunier (ambele roşii) şi Chardonnay (alb)“, declară pentru „Adevărul“ Philippe Bienvenu, purtătorul de cuvânt al familiei Cattier, cunoscută pentru producţia de şampanie de calitate.
Dincolo de modul în care este produsă, şampania este cunoscută drept băutura fericirii, a evenimentelor importante din viaţa oricui. Specialiştii în vinuri spun că bulele sunt cele îi conferă acest statut. Au grijă „să pună“ bulele în vin tocmai pentru ca dopul să scoată un zgomot asemănător artificiilor.
Iar spuma ce se revarsă din sticlă creează aceeaşi impresie. Licoarea se obţine prin dublă fermentare, tocmai pentru a se forma mult apreciatele bule. Cu cât sunt mai mici şi mai multe, cu atât băutura este mai rafinată. Într-o sticlă ar trebui să fie 58 de milioa