» Fundatia Adept, cu patroni englezi, vrea sa vanda in toata lumea gemul de rubarba, o planta ce creste prin curtile sasilor din Ardeal.
» Planta seamana cu un brusture, are gust acru si este raspandita in sudul Transilvaniei.
» La Saschiz (Mures), britanicii vor sa construiasca o bucatarie profesionala, in care sa adune femeile din sat si sa faca gemuri traditionale fara conservanti si cu zahar putin.
Daca i-ar fi spus cineva Caterinei Schaaser, o sasoaica din satul Saschiz (Mures), cu cativa ani in urma ca "rabarbarul" din fundul curtii o s-o scoata in Europa, s-ar fi prapadit de ras. Adica brusturele ala, din care maica-sa si bunica-sa faceau compot si-l mai foloseau la gem doar in anii cu fructe putine, sa fie atat de cautat de straini? Caterina Schaaser a ajuns s-o traiasca si pe asta: gemul de "rabarbar" (denumirea saseasca a rubarbei) se vinde acum cu aproape 5 euro borcanul de o suta de grame (recipient minuscul importat din Marea Britanie), fiind foarte cautat de turistii straini care vin la Saschiz, la Crit sau la Viscri, iar o fundatie infiintata de doi britanici vrea sa-l scoata la export dupa ce a fost deja apreciat la expozitiile internationale de mancare traditionala. Din acest moment practic incep problemele Caterinei, pentru ca de unde sa scoata atata "rabarbar", cand stie doar ca are o tufa in fundul curtii ei, mai e una pe la maica-sa si in rest mai sunt radacini pe la vreo doua-trei femei in sat?
Saschizul, un sat sasesc cu 2300 de locuitori, situat la granita judetului Mures, pe drumul Brasov-Sighisoara, este pe cale sa ajunga "colonie" englezeasca precum "vecinele" Crit sau Viscri. In aceasta din urma localitate, printul Charles al Marii Britanii, prin Fundatia "Mihai Eminescu", a cumparat mai multe proprietati, iar an de an vin aici din ce in ce mai multi turisti din toata Europa. Fundatia Adept