Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. "La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. În noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini. Ouale care provin din custile vechi nu mai pot fi vandute in coaja. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de oua este mai scazuta iar pretul a crescut", a explicat pentru gandul Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).
Van spune ca, in prezent, pretul oualor din import este de 0,6 lei pe bucata. "În toata Europa piata oualor este bulversata in aceast