CAIET DE RETETE Dezlegarea la peste imbogateste in post masa crestinilor
Pestele este poate singurul aliment care impaca cerintele bucatariei moderne: continut scazut de grasimi, foarte multe vitamine si o eleganta a gustului greu de gasit la alte mancaruri. Din peste poti face aproape orice. De la salate la ciorbe, tocanite sau musacale.
Nu intamplator traditia ortodoxa a randuit in timpul posturilor dezlegari la peste. Iar in Postul Craciunului crestinii se bucura din plin de "dulceata" pestelui, care devine mai mult decat un simplu aliment, insusi simbolul Mantuitorului. Cuvantul grecesc "ichthyos" contine initialele sintagmei "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul", ce reprezinta insasi esenta crestinismului.
De-a lungul vietii lui, Hristos a folosit acest simbol in parabole si invataturi si multe dintre minunile sale au avut in centru pestele insusi: pescuirea minunata sau inmultirea painilor si a celor trei pestiâ¦
MUSACA DE TON
INGREDIENTE: 3 conserve de ton, 300 g orez, doua cepe, un pachet paste fainoase, doi morcovi, un ardei gras, doua linguri cu bulion, doua rosii, doua oua, amestec de mirodenii pentru spaghete, sare si piper. PREPARARE: Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o cana cu apa, bulionul si orezul. Se lasa sa dea cateva clocote. Intr-un castron se pune pestele, peste care se toarna sosul de ceapa si orez. Se amesteca bine, apoi se adauga ardeiul gras taiat fasii si morcovul ras. Se sareaza, pipereaza, se aromatizeaza cu amestecul de mirodenii. Apoi se completeaza compozitia cu ouale batute bine. Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Intr-o tava se aranjeaza alternativ pastele si compozitia. Primul si ultimul rand trebuie sa fie din paste. Se orneaza cu felii de rosii si se da musacaua la cuptor pana se rumeneste putin.
JAMBON DE PESTE
INGREDIENTE: