Maestru al artei culinare, Gheorghe Vătafu a lucrat în bucătăria structurilor de partid încă de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Prin anii '63 putea fi întâlnit în bucătăria biroului politic din singura staţiune de pe litoral de pe vremea aceea, Eforie Nord. Recunoscut pentru talentul său, în "epoca de aur" a fost recomandat pentru sectorul special Reprezentare.
Situat pe Aleea Alexandru, sectorul special deservea familiile din conducerea partidului, a Biroului Executiv. Gheorghe Vătafu îşi aminteşte că unii bucătari erau permanenţi, iar alţii erau aduşi cu ocazia acţiunilor de partid. El a fost colaborator, dar, prin calităţile sale excepţionale de bucătar, a lucrat acolo un sfert de secol (până în '89), timp în care i-a fost dat să vadă la masa prezidenţială multe personalităţi din întreaga lume.
Ceea ce l-a uimit atunci a fost că, deşi la o astfel de masă erau cinci-şase feluri de mâncare, momentul nu trebuia să ţină mai mult de o oră. Aşa voia tovarăşul. Cât o priveşte pe tovarăşa, ea nu suporta mirosul de mâncare, aşa că bucătarii trebuiau să gătească simplu.
MESELE DE ZI CU ZI, SIMPLE ŞI PONDERATE
Cei din familia Ceauşescu erau foarte cumpătaţi. Încercau să mănânce sănătos, cât mai simplu. "Am putea spune că masa lui era ţărănească, având alimente din grădina de la Snagov, produse de ţară. Nu era un gurmand. Uneori, dimineaţa, nici nu mânca", îşi aminteşte Gheorghe Vătafu. Deseori prefera sarmale, însă acestea trebuiau să fie în diverse foi: de varză, viţă-de-vie, spanac, ştevie, pentru că îi plăceau foarte mult legumele, verdeţurile pământului.
Uneori putea fi văzut în grădina de la Snagov admirând roşiile, rupând câte una, ştergând-o puţin de praf şi apoi mâncând-o cu poftă. Adora şi brânzeturile de orice fel. De la masa lui nu lipsea aproape niciodată peştele proaspăt, pregătit în diverse feluri. Seara prefera