In contextul extinderii pietei produselor traditionale in ultimii ani, autoritatile au simtit nevoia unei innoiri a legislatiei in domeniu, care sa permita o identificare mai clara a produselor traditionale.
Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 688 din data de 11 noiembrie 2013 si urmeaza sa intre in vigoare la data de 11 decembrie 2013 ("Ordinul 724/2013"). Ordinul va inlocui Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii durabile nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, care va fi abrogat.
Ce inseamna de fapt produse traditionale si ce aduce nou ordinul privind atestarea produselor traditionale?
Ce este si ce conditii trebuie sa indeplineasca un produs traditional?
Produsul traditional este acel produs alimentar care indeplineste urmatoarele conditii:
(a) este fabricat pe teritoriul national;
(b) pentru fabricarea produsului se folosesc materii prime locale (adica materie prima produsa pe teritoriul national);
(c) nu are in compozitie aditivi alimentari;
(d) prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional;
(e) se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Conform Ordinului 690/2004, prin "produs traditional" se intelegea acel produs obtinut din materii prime traditionale, care prezenta o compozitie traditionala sau un mod de productie/ de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distingea de alte produse apartinand aceleiasi