Proprietăţile terapeutice ale cătinei se regăsesc nu doar în fructe, reale polivitamine naturale, ci şi în frunze, în tulpini, în ramuri şi în rădăcini.
Numită de specialişti şi „ginsengul românesc", cătina este un leac-minune pentru organism. Persoanele anemice, convalescente, cele predispuse la infecţii şi la răceli, copiii, începând cu vârsta de şapte ani, bătrânii, femeile cu un psihic fragil, bărbaţii cu tulburări de dinamică sexuală, dar şi sportivii pot beneficia din plin de calităţile acestei plante.
Fortifică imunitatea
Cătina are excelente calităţi revigorante. Fructele de cătină conţin o cantitate mare de betacaroten (esenţial pentru vedere), numeroase vitamine (A, C, D, E, P, K şi complexul B-toate vitaminele de la B1 la B9), oligoelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu şi fier), 18 aminoacizi (inclusiv aminoacizii esenţiali), acizi graşi, fitosteroli (hormoni vegetali), ulei esenţial, pigmenţi, acizi graşi şi serotonină, eficientă în terapia antistres.
Cătina conţine o cantitate foarte mare de vitamina C, un antioxidant care protejează mucoasele şi pielea de acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi este un foarte bun stimulent care creşte imunitatea. În plus, acţiunea antioxidantă se datorează şi bogăţiei de vitamina E (vitamina tinereţii) din compoziţie.
Tonifiant pentru anemici
Cătina este un tonifiant pentru întregul organism, foarte eficient în combaterea anemiilor. Deoarece prin prelucrarea termică vitaminele se distrug, nutriţioniştii recomandă consumul fructelor crude.
Foarte eficientă pentru organism este cura cu boabe de cătină, care se face mestecând bine şi apoi înghiţind dimineaţa, pe stomacul gol, un număr de boabe, care creşte progresiv cu câte o boabă pe zi timp de o lună. În prima zi se înghite o boabă, a doua zi - două boabe, iar din a 31-a zi doza începe să scadă progresiv cu c