Folosit pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, sucul de roşii este un ingredient ce se regăseşte în foarte multe reţete. Mulţi dintre noi îşi amintesc cum, cu ceva vreme în urmă, în dulapul cu conserve şi dulceţuri, păzit cu străşnicie de bunici, se găseau sticle, sticluţe şi borcănele în care se adunase toată savoarea roşiilor bine pîrguite.
Folosit pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, sucul de roşii este un ingredient ce se regăseşte în foarte multe reţete. Mulţi dintre noi îşi amintesc cum, cu ceva vreme în urmă, în dulapul cu conserve şi dulceţuri, păzit cu străşnicie de bunici, se găseau sticle, sticluţe şi borcănele în care se adunase toată savoarea roşiilor bine pîrguite. În general, se poate prepara de două ori pe an: vara şi toamna. Indiferent de anotimp însă, se aleg roşiile cel mai bine coapte, cu multă pulpă şi zeamă, dar puţine seminţe. Se curăţă de partea verde, se taie în feliuţe şi apoi se dau prin maşina de tocat la care a fost ataşat dispozitivul pentru sucul de roşii. Se repetă această operaţiune pînă cînd rămîn cojile uscate şi fără nici un pic de pulpă. Aceasta este varianta cea mai simplă, în care se folosesc cantităţi mai mici de roşii, doar cît să potolească pofta. Există însă un inconvenient: sucul de roşii trebuie consumat imediat. Dacă doriţi să îl preparaţi în cantităţi mai mari, puteţi recurge la o altă metodă. Se pun roşiile curăţate şi feliate într-un vas, se presară sare şi se lasă aproximativ o oră, cît să-şi lase zeama. Se pun la fiert după ce s-a turnat apă (nu mai mult de o cană). După ce sînt bine fierte se dau prin sită foarte bine, avînd grijă să se scurgă toată zeama. Dacă este prea gros, se mai poate adăuga ceva apă clocotită.
ConservarePentru a se păstra pe tot parcursul iernii, sucul de roşii se pregăteşte după o altă reţetă. Se trec roşiile feliate prin maşină. Se pune suc