Pui mai puţine linguriţe de zahăr în cafeaua sau în ceaiul de dimineaţă, încercând astfel să reduci aportul zilnic. Totuşi, o mare cantitate de zaharurile o obţii din dulciuri concentrate industriale.
Zaharurile, cunoscute şi sub formă de glucide, sunt esenţiale pentru organism. În regimul alimentar de zi cu zi, între 50% şi 60% din necesarul de calorii ar trebui să provină din glucide. Dar nu din orice fel de glucide!
Alege sursele sănătoase de zaharuri, precum fructele, legumele, mierea sau cerealele integrale şi limitează consumul de dulciuri procesate industrial, de tipul bomboanelor, a produselor de patiserie sau a napolitanelor.
Există mai multe tipuri de zaharuri în alimente, principalele fiind fructoza şi glucoza. Nutriţioniştii avertizează, însă, că ele sunt prezente în prăjituri, sucuri, produse de patiserie, pâine, dar şi în sosuri, conserve şi chiar murături. Pe altă parte, în acelaşi aliment, poţi găsi mai multe forme de zaharuri, care sunt ascunse pe etichetele produselor sub denumiri diverse.
În cantităţi moderate, mai ales dacă sunt provenite din fructe şi din legume, fructoza şi glucoza sunt benefice organismului. Ele furnizează necesarul de energie de care are nevoie organismul. În cazul fructozei şi al glucozei obţinute din fructe, acestea vin „la pachet" cu fibre care fac asimilarea mai lentă şi nu cresc brusc nivelul glicemiei.
Cum se asimilează ele
Şi glucoza, şi fructoza sunt forme asemănătoare de zahăr, dar au indicii glicemici diferiţi. În timp ce fructoza are un indice glicemic de 19, cel al glucozei se apropie de 100. Având un indice glicemic atât de mare, glucoza „bulversează" pancreasul, care este forţat să echilibreze balanţa glicemică prin producerea de insulină într-un timp foarte scurt.
O altă problemă ridicată de alimentele cu indici glicemici mari este că, după creşterea bruscă a glicemiei,