O alimentaţie bogată în antioxidanţi poate oferi organismului un plus de vitalitate în timpul sezonului rece când schimbările din mediul exterior pot cauza stări de oboseală şi disconfort. Aceste substanţe nutritive, care se găsesc cu precădere în alimentele vegetale, întăresc sistemul imunitar şi protejează împotriva bolilor cronice.
Diferenţele bruşte de temperatură care survin la schimbarea anotimpurilor solicită corpului un efort de adaptare. Acesta durează aproximativ două săptămâni, timp în care intervine dereglarea metabolismului şi slăbirea sistemului imunitar. În aceste momente, principalii duşmani ai organismului sunt radicalii liberi, care pot fi combătuţi doar cu ajutorul antioxidanţilor.
Deşi nu sunt vizibili cu ochiul liber şi nu îşi fac simţită prezenţa, radicalii liberi sunt implicaţi în peste 50 de afecţiuni medicale, realizând un atac continuu asupra organismului. Radicalii liberi sau oxidanţii introduc în organism molecule reactive şi instabile care deteriorează celulele sănătoase.
Acest proces de deterioare poate fi oprit cu ajutorul antioxidanţilor, care conţin molecule stabile ce au capacitatea de a regenera celulele îmbătrânite de radicalii liberi şi pot reface echilibrul din organism. Practic, antioxidanţii întăresc sistemul natural de apărare al organismului şi diminuează consecinţele asupra sănătăţii ale stilului de viaţă nesănătos, excesului de alcool sau tutun, ori poluării din atmosferă.
„Antioxidanţii împiedică procesul de îmbătrânire al celulelor din organism, menţinând funcţiile corpului într-o stare mai bună pe o perioadă îndelungată. Aceste substanţe reglează nivelul colesterolului şi ajută la prevenirea bolilor de inimă, iar în egală măsură protejează sistemului nervos central şi contribuie la prevenirea afecţiunilor neurologice. În plus, antioxidanţii protejează ochii de tulburări oftalmologice", a explicat