Prepararea alimentelor acasă este o metodă uşoară şi convenabilă de hrănire a bebeluşilor. Alimentaţia este vitală pentru dezvoltarea copilului, în special în primul an de viaţă, când cerealele cu lapte nu ar trebui să lipsească.
Veronica Szamcsek, o doamnă pasionată de arta culinară, a dorit să împărtăşească proaspetelor mămici câteva din secretele unei alimentaţii sănătoase pentru nou-născuţi. Deţine în prezent peste 100 de reţete făcute de ea şi spune că alimentaţia copilului a început să o preocupe imediat după ce l-a născut pe baieţelul ei, Ştefan Peter, care acum are puţin peste patru ani.
„Consider deosebit de importantă alăptarea copilului în primele şase luni de viaţă”, mărturiseşte Veronica. Tânăra le recomandă cu încredere mămicilor să prepare acasă alimentele nou-născuţilor, căci este cea mai uşoară metodă. Ea mai spune că în diversificare fiecare aliment nou trebuie introdus treptat în alimentaţia sugarului, începând de la câteva picături. „Nu avem voie să introducem concomitent două alimente noi”, explică Veronica.
Mâncare de adulţi
Începând cu vârsta de un an, copilul poate să consume majoritatea alimentelor pe care le servesc adulţii. Veronica recomandă cerealele cu lapte la fiecare mic dejun al unui copil trecut de un an. „Categoriile de alimente care nu trebuie să lipsească din alimentaţia copilului nostru sunt pâinea, cerealele, orezul, pastele, grisul, mălaiul, pesmetul, laptele, iaurtul şi brânzeturile. Grăsimile se servesc în cantităţi mici”, adaugă Veronica.
Carnea, peştele, ouăle, fructele şi legumele trebuie de asemenea să se numere printre alimentele bebeluşilor. Micuţii trebuie să mânânce pe zi trei mese principale şi două gustări, la ore regulate. „Alimentaţia incorectă a copiilor de la o vârstă fragedă îşi va lăsa amprenta asupra sănătăţii copilului la vârsta adultă”, încheie Veronica.
Vizite perio