16:30 • Patronatele din industria alimentară cer reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.
Patronatele din industria alimentară cer reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a creşte preţurile şi să stabilească dacă scumpirile sunt justificate. În replică, producătorii de alimente spun că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să-i ajute prin reducerea TVA la alimentele de bază. "Nu trebuie noi să ne justificăm în faţa Guvernului. Ceea ce se întâmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preţ, întrucât costurile sunt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acţioneze prin îmbunătăţirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente", a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta. "Tendinţa de majorare a preţurilor nu va ocoli sectorul panificaţiei. Luna aceasta nu vor creşte, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vânzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preţ la pâine, ca urmare a evoluţiei cursului valutar. În prezent, până la noua recoltă de grâu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluţia pe care am tot propus-o de atâtea ori, şi anume reducerea TVA la alimente", a declarat şi Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
ÎNCÅP