Ceaiurile, fructele dulci şi alimentele nesărate ajută organismul să reziste în faţa temperaturilor ridicate Pentru a funcţiona la parametri normali pe timp de caniculă, organismul are
Ceaiurile, fructele dulci şi alimentele nesărate ajută organismul să reziste în faţa temperaturilor ridicate
Pentru a funcţiona la parametri normali pe timp de caniculă, organismul are nevoie de minimum trei litri de lichide pe zi şi de două mese principale cu supe şi ciorbe.
Căldura mare, aerul uscat, razele puternice ale soarelui accentuează tendinţa de deshidratare a corpului. Transpirăm foarte mult şi, odată cu lichidele eliminate prin piele, pierdem şi săruri minerale importante pentru metabolism.
Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu ne sfătuieşte cum să contracarăm efectele negative ale caniculei.
Prima măsură este aceea a hidratării corecte. Teoretic, ştim că trebuie să bem doi litri de apă pe zi. Pe timpul verii, această cantitate trebuie să depăşească trei litri pentru ca organismul să funcţionize în parametri normali.
Acum trebuie să consumăm apă, sucuri, compoturi de fructe cu lămâie, ceaiuri (soc, busuioc, mentă, ceai verde) oţet de mere în amestec cu miere (câte o linguriţă din fiecare, la o cană de apă plată) şi lapte.
Dieta trebuie completată cu supe şi ciorbe bogate din dovlevcei, roşii, morcovi, conopidă, varză şi ceapă.
Apa bogată în sodiu, de evitat
Apele minerale, cu un indice ridicat de sodiu, reţin apa în organism şi trebuie evitate, mai ales de persoanele hipertensive. Apa plată şi apa de izvor reprezintă alternative sănătoase pentru că indicele lor de sodiu şi calciu este scăzut. Vom proteja astfel şi rinichii care sunt suprasolicitaţi de surplusul de lichide.
Pentru că nou-născuţii elimină mai uşor lichidele decât adulţii, aceştia trebuie să bea de două ori mai multă apă, raportată la un kilogram