Bio este la modă, bio se practică, se caută... În Franţa, ca şi peste tot în Europa, din ce în ce mai mulţi europeni caută cele trei litere şi îşi orînduiesc viaţa în funcţie de ele. Oare este doar un moft? Sau un răspuns al civilizaţiei secolului nostru la agricultura practicată în seră, fără gust, rapid, pe bandă rulantă? Pentru mai mult şi mai ieftin?
Cert este că în timp ce citadinii se întorc spre valorile bio, spre deliciul micilor fermieri şi ai producătorilor tradiţionali, la scară largă întrebările specialiştilor se adresează responsabililor planetei iar fronda agricultorilor se îndreaptă spre Bruxelles: ce ne oferiţi acum cînd viaţa devine scumpă, cînd ceea ce producem numai are valoarea de altădată? Ce ne aduce nou PAC, politica agricolă comună care a împlinit, nu demult 50 de ani de existenţă, noul comisar Dacian Cioloş?
Un recent colocviu organizat la Le Mans, în Franţa, intitulat "Nourrir la planète", organizat în cadrul manifestării Carrefour de la pensée, ediţia a 22-a, a încercat să ofere unele răspunsuri. Courrier International a fost partener media, iar Philippe Thureau-Dangin, director al ediţiilor internaţionale ale revistei, a moderat cîteva dezbateri. Iată cîteva extrase:
- Franţa este o ţară cu o îndelungată tradiţie agricolă dar pe care, din 1962, apariţia PAC [Politica Agricol[ Comună] a trasnformat-o profund. Mai ales în ceea ce priveşte talia exploatărilor, a felurilor cultivate şi a majorităţii agriculturilor, care au fost formaţi în ideea colectivităţii tradiţionale, a agriculturii cu pesticide. De acum înainte însă assităm la o mai mare conştientizare a responsabilităţilor: vorbim de agricultură responsabilă, care poate fi susţinută ecologic.
- Profesori, sindicate din agricultură, tineri fermieri încearcă acum să inverseze modelul. Pînă şi în licee se predau acum cursuri de agricultură ecologică. Şi toate acest