În noiembrie, atunci când vinul începe a se limpezi în butoaie, gospodarii fac ultimele pregătiri pentru trecerea cu bine a iernii. Se îngroapă via şi se protejează plantele mai firave. Crengile şi frunzele uscate se strâng laolaltă şi se păstrează, fiind numai bune pentru îngrăşământ. Femeile se îngrijesc de mâncare mai cu seamă în zilele de sâmbătă, când, după tradiţie, se face pomană pentru răposaţi.PE LUMEA CEALALTĂ
Încă de la începuturile timpului, ziua de sâmbătă a fost hotărâtă pentru morţi. La fel cum duminica oamenii trebuie să aibă masa îndestulată, la fel şi sufletele trecute pe tărâmul celălalt se bucură sâmbăta de toate ofrandele alimentare. Mai mult, se spune că orice ai da în această zi este trecut pe răboj şi va sta mărturie la judecată. Tradiţia mai consemnează că toate sufletele vin sâmbăta pe la casele lor şi se aşază într-un colţ, aşteptând să primească ceva de mâncare.
Dacă oamenii aruncă afară resturile de mâncare sau gunoaiele, atunci sufletele răposaţilor pleacă supărate. Dacă trebuie aruncat totuşi gunoiul, se dă o bucăţică de ceva câinelui, oricât de mică ar fi ea, ca să nu se facă vreun păcat. Din această cauză nu este bine ca la sfârşit de săptămână să se măture, să se toarcă sau să se îngrijească cânepa.
RITUALURI
"Sâmbăta dimineaţa, cum te scoli, îndată să te speli şi să faci cruce, căci în iad dracii toată săptămâna rod lanţurile diavolului şi până sâmbătă, numai într-o cruce se mai ţin, şi sâmbătă s-ar desface cu totul şi el ar scăpa, dar sâmbătă dimineaţă, oamenii lui Dumnezeu, cum se scoală, fac cruce şi zic: «În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» şi lanţurile se fac la loc" (Elena Niculiţă Voronca - "Datinele şi credinţele poporului român"). Pe de altă parte, aşa cum oamenii se împărtăşesc duminica sau la marile sărbători, îngerii păzitori merg sâmbăta.
"Îngerul omului