Pentru cei implicatiin sectorul panificatie afacerile se dovedesc a fi extrem de banoase.
Evaziunea din panificatie se ridica la peste 138 de milioane de euro. O arata cifrele statistice: de la 100 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 1997, consumul de paine a scazut la 23 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 2004. Oficial. Pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniu, din 2006 toate morile de grau vor fi dotate cu contoare, se va cere reautorizarea tuturor brutariilor, iar painea va fi "personalizata" (ambalare, etichetare sau stantare).
In timp ce pretul cu care isi vinde graul nu-i acopera taranului nici macar costurile de productie, darmite sa-i mai iasa si profit, pentru cei implicati in sectorul panificatie afacerile se dovedesc a fi extrem de banoase. O arata statistica: de la 100 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 1997, consumul de paine a scazut la 23 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 2004. Oficial.
Romanii sunt mari consumatori de paine. Media (normala!!) de consum anuala pe cap de locuitor in Romania este de 113,5 kilograme. Cu toate acestea, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 1997 consumul anual de paine, pe cap de locuitor era de 100 de kilograme.
Acesta a scazut in 2001 la 75 de kilograme, in 2003, la 72 de kilograme, apogeul fiind atins in 2004 - 23 de kilograme de paine pe cap de locuitor. Exprimate in tone, cantitatile de paine consumate anual, oficial, au scazut la fel de dramatic: de la 2.258.355 tone, in 1997, la 1.683.400 tone in 2001, la 1.582.890 tone in 2003, ajungand la 501.124 tone de paine consumate in 2004.
Greu de crezut ca aceste cifre au acoperire in economia reala. "Evaziunea fiscala anuala in domeniul panificatiei se ridica la aproximativ 5.000 miliarde lei vechi", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Asadar, iata unde