De ce apare această stare, cum luptă organismul împotriva acestor neplăceri şi ce putem face pentru a atenua mahmureala ne explică dr. George Dumitraşcu, medic la Spitalul Militar de
De ce apare această stare, cum luptă organismul împotriva acestor neplăceri şi ce putem face pentru a atenua mahmureala ne explică dr. George Dumitraşcu, medic la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu.
Cea mai mare parte a alcoolului din băuturi este etanolul (alcoolul etilic), însă, în proporţii diferite, băuturile alcoolice conţin şi metanol, o varietate de alcool toxică pentru organism. Vinul roşu ieftin, coniacul, brandy-urile cu fructe şi whisky-urile conţin în ceea mai mare parte metanol, până la doi la sută din volum. În schimb, ţuica, vodca şi băuturile înalt rafinate conţin cea mai mică cantitate de metanol.
În stomac, când băutura este înghiţită, o mică parte din alcool trece încet prin peretele acestuia, în sânge, şi ajunge apoi în creier. Din stomac, alcoolul ajunge în intestinul subţire datorită deschiderii sfincterului inferior al stomacului, pilorul. Băutura curge din stomac în intestin, unde o suprafaţă mai mare de absorbţie a alimentelor şi băuturilor permite alcoolului să fie absorbit mult mai rapid. Atunci când în stomac există deja mâncare, valva pilorică se deschide ceva mai încet.
Sângele încărcat cu alcool ajunge în cele din urmă şi în creier. Aici, neuropeptidele - mici "cărăuşi" care transmit diferite semnale între neuroni -, substanţe care controlează, se pare, sensibilitatea la alcool şi starea de spirit intră în acţiune.
În acest moment, apare senzaţia de bine, relaxarea şi încrederea în forţele proprii. Etanolul din sânge este, de asemenea, şi un bun diuretic. El acţionează asupra glandei pituitare, din creier, şi blochează producerea hormonului vasopresină, care obligă rinichii să reabsoarbă apa din sânge. Alcoolul blochează