Cel mai frumos vis de iarnă trebuie să încludă un şemineu în care ard mocnit câţiva buşteni aduşi din pădure, o fereastră acoperită cu flori de gheaţă, de unde poţi doar ghici siluetele fantomatice ale copacilor încărcaţi de zăpadă. Nămeţi de zăpadă, un cer îngheţat şi... un parfum îmbietor de vanilie şi ciocolată. O iarnă de poveste începe cu o băutură aromată, caldă sau ferbinte, a cărei aburi îţi mângâie obrajii. Iar dacă pe masă sunt două ceşti, două farfurioare sau două pahare, atunci este o poveste în doi.
OO poveste bună începe cu o ciocolată caldă delicioasă. Una dintre cele mai simple reţete, dar eficiente, presupune folosirea a unui sfert de litru de lapte proaspăt. Se amestecă pe foc împreună cu o lingură de zahăr şi una de cacao concentrată. Se adaugă şi un baton de vanilie, iar înainte de a da în clocot, se ia vasul de pe foc şi se scoate batonul de vanilie. Se presară ca într-o ploaie fulgi de ciocolată neagră (puteţi foarte bine să daţi ciocolata pe răzătoare), amestecându-se foarte bine până când toată compoziţia capătă o textură catifelată, absolut irezistibilă.
Se toarnă ciocolata caldă în două căni, şi chiar înainte de a o savura, mai presăraţi câţiva fulgi de ciocolată sau puţină coajă rasă de portocală. Aşa veţi avea o băutură dulce, dulce, cu parfum de iarnă... O altă variantă de ciocolată caldă este mai provocatoare. După ce compoziţia de lapte şi ciocolată a fost luată de pe foc, se toarnă în pahare o parte de tequila la cinci părţi de ciocolată. Deasupra, un munte de frişcă proaspătă stropit cu un pic de sos de ciocolată. Absolut irezistibil!
Sau poate veţi dori să vă lăsaţi îmbătat de aroma unui ceai cu scorţişoară, miere şi cardamom. Reţeta este inedită, aşa că va stârni pentru început uimire, iar apoi un zâmbet. Într-un vas se toarnă cam 400 ml apă, apoi se adaugă două beţişoare de scorţişoară (rupte