Grăsimile şi uleiurile alimentare uzate ajung la centrul de colectare de pe Strada Icoanei nr. 98 din Bucureşti. Bufetele, cantinele, restaurantele sau unitaţile de prelucrare din industria alimentară care produc uleiuri alimantare sau grăsimi vegetale uzate apelează la centrul de colectare al Societăţii Stoehr Mineral & Vegetal Oil.
Societatea Stoehr Mineral & Vegetal Oil a demarat proiectul intitulat „OLI“, care constă în colectarea, manipularea şi transportul gratuit a deşeurilor de ulei şi a grăsimilor alimentare uzate în reciepiente speciale. Aceste recipiente sunt puse la dispoziţia cetăţenilor din Bucureşti care vor să scape de uleiurile nocive.
Importanţa colectării uleiului uzat
Deşeurile de grăsimi şi ulei alimentar dăunează atât mediului înconjurător, cât şi oamenilor, însă depunerea acestora pe pereţii sistemului de canalizare produce obturări, coroziune mai rapidă, miros urât şi pot afecta funcţionarea instalaţiilor, a staţiilor de pompare şi epurare a apelor.
„Noi am colectat în cinci ani de activitate uleiuri şi grăsimi de la societăţile comerciale şi de la marile lanţuri de magazine. Acum venim cu o noutate şi vrem să colectăm şi de la cetăţeni. Cetăţeanul trebuie să ştie care sunt problemele legate de acest deşeu. Este mai simplu să pună uleiul într-o sticlă sau într-o găletuşă şi să îl aducă la noi, decât să îl arunce în reţeaua de canalizare“, a spus George- Cezar Stoehr, administratorul societatea Stoehr Mineral & Vegetal Oil.
Uleiul ajunge biodiesel
După ce au fost ridicate de la cetăţeni, grăsimile şi uleiurile merg spre prelucrare. De asemenea, uleiul expirat din marile lanţuri de magazine ajunge la centrul de colectare. „Prelucrarea înseamnă curăţirea uleiului de mizerie, de apă şi de resturi menajere. Apoi este tratat în diverse produse finite, ca de exemplu Biodiesel, glicerină sau emulsii de u