Murăturile reprezintă salata ideală în sezonul de iarnă. Murăturile de iarnă au o intensitate redusă de preparare şi nu necesită mult timp pentru a fi pregătite.
Mai jos, puteţi regăsi trei metode simple de a prepara murături asortate pentru iarnă.
REŢETĂ MURĂTURI – varianta 1 – MURĂTURI ASORTATE
Ingrediente:
● castraveti,
● conopida,
● pepeni verzi mici,
● ardei lungi,
● gogonele,
● mere tari,
● ţelină,
● pătrunjel,
● morcov,
● apă,
● sare.
Mod de preparare:
Murăturile de iarnă se fac în butoiaşe de stejar, a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiaşul se spală şi se opăreşte bine. Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varul, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, şi se lasă să se zvânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat.
Separat, se spală în două, trei ape: castraveţii, conopida, pepenii verzi mici, ardeii lungi, gogonele, merele tari, ţelina, pătrunjelul şi morcovul.
Tot zarzavatul întrebuinţat trebuie să fie proaspăt, altfel se înmoaie în timpul iernii. Se aşază toate în butoi, în proporţiile dorite, se adaugă mărar uscat şi câteva fire de hrean sau frunze de vişin, care ţin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura fierbinte făcută din 500 de grame de sare la 10 litri de apă.
Ca să fie murăturile gustoase şi să ţină mai bine, se adaugă şi câte un litru de oţet la fiecare 10 litri de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn şi în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleşte butoiul prin curte, ca să se amestece bine murăturile şi saramura să le cuprinda pe toate. Se aşează apoi butoiul într-o pivniţă uscată. Murăturile asortate se pot servi la o săptămână după ce au stat în saramură.
Sursă: Reţete culinare
REŢETĂ MURĂTURI – varianta 2 – CASTRAVEŢI MURAŢI
I