"Revoluţia verde" i-a încărcat pe fermierii indieni cu datorii pe care nu şi le pot permite, informează, pe pagina de internet, postul naţional de radio din SUA. Lumea a treia are nevoie de hrană ieftină şi o soluţie în acest sens este imperativă, mai ales că populaţia Planetei se află în continuă şi accelerată creştere.
În anii 1960-1970, fermierii din regiunea indiană Punjab au abandonat formele tradiţionale de agricultură pentru a lua parte la un program naţional denumit "Revoluţia verde" şi susţinut de Statele Unite şi alte ţări ale lumii. "Revoluţia verde" consta în renunţarea la culturile mixte şi cultivarea pământului cu ajutorul chimicalelor, al irigaţiilor şi al seminţelor create special pentru a produce recolte bogate. Oamenii au cultivat grâu, orez şi bumbac, folosind doar seminţe create pentru a da roade bogate. Ceea ce iniţial părea un miracol s-a dovedit un vis înnegurat - noile culturi aveau nevoie de mult mai multă apă decât era asigurată, pe cale naturală, de la ploaie. Pentru a furniza hrana necesară plantelor, ţăranii au construit sisteme de irigaţie, care scoteau apa din subteran şi o aduceau la suprafaţă. au scos atât de multă apă încât autorităţile au avertizat, într-o serie de studii recente, că pânza freatică a început să se retragă uşor, uşor, la adâncimi tot mai mari. Pentru a face faţă noilor provocări - fermierii aveau nevoie de instalaţii puternice care să străpungă pământul pentru a ajunge la sursa de apă - oamenii au fost nevoiţi să se împrumute ca să aibe bani pentru achiziţionarea sistemelor necesare, dar extrem de costisitoare.
Locuitorii satului Chotia Khurd văd în fiecare zi cum "Revoluţia verde" le distruge pământurile. Mai multe studii au arătat că metodele de agricultură intensivă, pe care autorităţile le-au subvenţionat prin politici guvernamentale, erodează solul. Plantele create special pentru ca