O legenda a locului spune ca, invingandu-l pe Decebal, romanii ar fi vrut s-o ia prizoniera pe femeia acestuia, Troia, refugiata in cetatea dacilor Petrodava, de pe creasta Batcii Doamnei.
De gustibus. Creier la gratar. Ma obisnuisem sa cer in restaurantele noastre creier pan..., caci alte specialitati nu se prea gasesc in meniuri. Creierul la gratar, desi atat de frust preparat, mi s-a parut dintr-o data o optiune "de lux" pe care nu puteam s-o ignor. Iar atunci cand, la sugestia ospatarului, i-am pus alaturi o garnitura din cartofi taranesti - in care gustul de ceapa, dulce-ispititoare, se strecura parsiv - am regretat ca n-am luat mai des masa aici.
PRET: 9,50 RON O legenda a locului spune ca, invingandu-l pe Decebal, romanii ar fi vrut s-o ia prizoniera pe femeia acestuia, Troia, refugiata in cetatea dacilor Petrodava, de pe creasta Batcii Doamnei. Si, fiind pe punctul de a cadea in mainile romanilor, Troia si-a facut un pod din piei de bivol, pe care a traversat Bistrita pana pe celalalt mal. Localnicii au personalizat capul de pod salvator numindu-l "Troian". Langa dealul situat la iesirea din Piatra Neamt, sute de ani s-au schimbat caii de posta, s-a facut negot si s-au baut adalmase. E ultimul popas inainte de a patrunde pe calea muntelui de piatra. Si Iorga, si Hogas ori Vlahuta l-au remarcat, cu siguranta, in peregrinarile lor. Iar pentru ca traditia cerea perpetuarea acestui loc de popas, printr-un han precum cel al Ancutei, un gospodar a si facut-o.
Han moldovenesc traditional
Restaurantul Troian are, asadar, datele unui han moldovenesc traditional. Spatiu mare, de intors caruta, la parter, mobilier rustic, nesofisticat, mancare pentru toate gusturile si loc de dormit. Despre toate nu intru in detalii, insa mancarea trebuie putin explicata, macar ca mi-a trecut prin stomac. Nu tot ce scria in lista-meniu putea ajunge pe masa,